Behandling

Behandling av hund og hest (kan også behandle katt eller andre husdyr med akupunktur).

Behandling av smådyr foregår på vår gård på Dønnestad i Tveit. Hester kan også tas imot her om det er ønskelig, ellers kjører jeg rundt til heste - pasienter.

Osteopati
Osteopatien ble utviklet av den amerikanske legen Andrew Taylor Still i 1874. Han var overbevist om at legekunstens behandling av pasienter hadde alvorlige mangler og utviklet et system av diagnostisering og behandling av både fysiske og psykiske sykdommer gjennom å normalisere kroppens struktur og funksjon.

Holisme er en del av osteopatiens prinsipper og går ut på at alle de ulike delene av kroppen danner en enhet og alle disse delene er avhengige av hverandre og påvirker hverandre og helheten. For eksempel så trenger ikke en smerte i ryggen ha opphav der smerten sitter. Den kan ha opphav både i kjeven, bekkenet, skulder eller annet. Osteopatien ser på kroppen mer helhetlig enn en del andre lignende terapiformer.

Årsak til skade:
Det daglige arbeidet vi utsetter hesten for ved ridning og trekke vogn i kombinasjon med å holde dem på stall-bokser og ofte kortvarig lufting i små paddocker sammen med hestens måte å bruke sin kropp på, mer eller mindre ensidig sterk. Dette er ikke naturlig for hesten og gjør den sårbar og utsatt for belastning og skade.

Hunden ligger ofte inne eller står i bur mesteparten av dagen og får ofte heller ikke sjansen til å løpe løs når den er på tur.
 • En plutselig forstrekning som følge av en skade eller som reaksjon på en ukontrollert bevegelse.
 • Leddnære strukturer (leddbånd, sener, leddkapsel) i dårlig kondisjon.
 • Irritasjon i et organ på grunn av problem i detter ryggmargssegment.

Behandlingen går ut på å fjerne mekaniske begrensninger slik at sirkulasjonen av blod og andre kroppsvæsker og også nerveaktiviteten kan fungere som normalt. Innen osteopatien foretrekker vi å gjøre dette på mest mulig skånsom måte og helst ved å bare vise vei og la hesten gjøre manipuleringen selv.
 
Ved å behandle nedsatt mobilitet i alle kroppens strukturer, kan osteopaten stimulerer kroppens evne til å helbrede seg selv.

Akupunktur
Ved bruk av akupunktur stimuleres prosesser i kroppen som er blitt svekket av for eksempel traumer eller ytre eller indre belastninger eller stress. Hensikten er å holde kroppen i balanse ved å hjelpe kroppen til å lege seg selv. Dette kan gjøres både forebyggende eller ved sykdom/skade.

Eksempler på hva akupunkturen kan hjelpe med:
 1. stimulere immunforsvaret
 2. stimulere blodsirkulasjonen
 3. oppheve blokkeringer skapt av skader
 4. stimulerer stoffskiftet
 5. stimulere utskillelse av avfallsstoffer
 6. balansere brunstsyklus
Kroppen har en naturlig evne til å lege seg selv, men om prosessene i kroppen kommer i ubalanse kan dette bli vanskelig og sykdom kan oppstå. Om kroppen er i balanse er det vanskelig for sykdom å oppstå, dermed er hovedhensikten nettopp det å opprettholde eller forsøke å oppnå denne balansen.

Urteterapi
Urteterapien er den eldste formen for terapi vi har, og dens tradisjoner strekker seg flere årtusener tilbake i tiden. Urtene gis ut ifra samme tenkesettet som hos akupunkturen, for å stimulere prosesser i kroppen, kroppens egne virkemekanismer som av en eller flere årsaker er blitt svekket.
 
Vi bruker innen urteterapi hele planten som gir en mer helhetlig virkning enn om man bare skulle gitt visse deler. Urter som har en slik regulerende virkning på organismen er ofte urter som til dels er giftige, smaker sterkt og bittert eller har andre spesielle egenskaper. I første rekke brukes urter som inneholder eteriske oljer.
 
Jeg produserer mine egne urtemedisiner som er dyrket i egen urtehage.

Homeopati
Den tyske legen Christian Fredrick Samuel Hahnemann var den som utarbeidet homeopatien til et helhetlig terapisystem på 1800-tallet. Dette er en behandlingsmetode hvor man ut ifra symptomet finner rett medisin ved å bruke en fortynnet substans av et remedie som gir samme symptomer ved forgiftning.
 
Denne metoden anvendes svært mye av veterinærer og andre terapeuter spesielt i tyskland og frankrike.

Cranio-sacral terapi
Denne terapiformen ble utviklet av osteopaten Dr. William Sutherland og ble først kun undervist i og anvendt innen dette fagområdet.
 
Cranio-Sacral terapien konsentrerer seg om hodets knokler, hjernehinnene, blodsirkulasjonen og hjernevæskens (cerebro-spinal væsken) strømninger og pulsasjoner.
 
Ved å kjenne på pulsasjonene i de energetiske rytmene kan man finne ut hvor disse er hemmet, minsket eller fraværende på grunn av for eksempel blokkeringer som følge av skader psykisk eller fysisk. Ved å korrigere disse rytmene vil kroppen selv bli i stand til å ordne opp i skaden. Terapien har vist seg å være svært effektiv både på mennesker og dyr.
 
 
Massasje og stretching
Massasje kan brukes i mange ulike sammenhenger:
 1. Forebygging mot skader. En muskel som er godt trent og som ikke har spenninger og avfallsstoffer er sterkere, tåler større påkjenning og blir ikke like lett utsatt for skader. Massasje og stretching holder man musklene i form og gir et godt grunnlag for opptrening.
 2. Rehabilitering. Massasje har vært benyttet i mange år som en rehabiliterende behandling etter skader på mennesker. I dag blir den mer og mer benyttet mot rehabilitering på dyr etter skader og operasjoner.
Kontakt. Massasje er en fin måte å oppnå kontakt og bygge tillit hos dyret.

Trening. Dyret utsettes hele tiden for spenninger under trening. Ved å bruke massasje og stretching kan man unngå at disse spenningene ”setter” seg i kroppen.

Konkurranse. Man forbedrer dyrets yteevne ved å holde det mykt og smidig og forhindrer bevegelsesinnskrenkninger på grunn av forkortet muskulatur. Dessuten kommer hesten seg raskere etter konkurransen og er ”fit for fight” igjen på et tidligere tidspunkt.

Man påvirker kroppens immunforsvar og utskillingsorgan.

Massasje aktiverer et antistresshormon. Forskning viser at ved gjentatte strykninger blir et antistresshormon aktivert i dyrets kropp.

Fòringskonsultasjon
Maten vi spiser er uten tvil svært viktig og kanskje til og med det viktigste vi gjør for kroppen vår. For dyrene er det ikke annerledes. Forskjellen her er at de er avhengig av oss for å få i seg det de trenger. Dette er et ansvar vi eiere bør ta alvorlig.

Man bør være bevisst på hva dyret fòres med fordi dyret i fanget tilstand ikke lenger kan forsøke å regulere selv hva de trenger.

Mest mulig naturlige råstoffer er det beste for både dyr og mennesker. Tørrfòr og pellets er en lettvint løsning, men inneholder konserveringsmidler som er direkte skadelige for dyret samt at de også ofte inneholder en del ”fyllmasse” uten næring for å få større kvantum.
 
Dette kommer heldigvis nå mer og mer frem fordi ny forskning legges på bordet. Belgieren Gerrard Lippert har lagt frem flere forskningsresultater på hvor skadelig tørrfòr er. Der er også nå flere artikler å finne på nettet om emnet. Denne svenske siden er verdt å ta en titt på:
http://www.cutiepiepolly.se/2013/06/5-fakta-du-inte-visste-men-borde-veta.html

Jeg tilbyr detaljert utregning av næringsbehovet til hesten din med analyse av høyet som grunnlag. Man ser ofte at hesten blir mer harmonisk og fornøyd når den får det den trenger og man minsker ofte sjansen for sykdommer som f.eks kolikk. Eier har det ofte også bedre med en følelse av at de vet at hesten får det den trenger.
 
Jeg gir råd om naturlig fòring av hund og katt. Her har jeg personlig sett forbausende endringer bare etter en ukes tid i dyrets helse. Det kan være alt fra bedre pels til øyne som ikke renner lenger med mer.
 
Laserbehandling
Jeg bruker i dag den nye modellen til ASA i Italia MLS Orange Veterinay Laser til både akupunktur og laserbehandling. Den kjører både smertestillende og behandlende laserbehandling samtidig noe som har vist seg å gjøre den 40% mer effektiv enn andre lignende lasere.
Laser er konsentrert lys og må ikke forveksles med infrarødt lys hvorav strålen ikke er konsentrert men spredt. Laser går dypere inn i vevet og sies å doble celledelingen.
Den har vist seg å ha meget god virkning ved behandling av blant annet seneskader, benbrudd, sårheling, inflamasjoner og mange andre typer skader både akutte og kroniske. Og ikke minst til en sunnere måte å stille smerte på. Et fantastisk verktøy som bruker Nogier frekvens for å fininnstille behandlingen til riktig type skade.
 

Publiseringsløsning levert av UENO

Copyright © 2014-2021 Dyrisk Helse